Kursbyggaren - Kunskapsbas / Kom igång - Help Desk

Kursbyggaren

• David Berg

• Ester Andersson

Välkommen till vår guide i hur du använder kursbyggaren i Learnifier! Oavsett om du skapar en ny kurs från grunden eller redigerar en befintlig kursmall, täcker denna artikel allt du behöver veta.

Tre sätt att redigera ett projekt

Från “Dashboard”:

1. “Add project”

2. Välj "New course" eller välj en kursmall

3. Redigera kursen

Fliken “Projects”

Här kan du till ett nytt projekt:

1. Lägg till projekt

2. Välj “New course” eller välj en kursmall

eller redigera en befintlig kurs:

1. Gå till ett befintligt projekt

2. Klicka “Edit course”

Läs mer om kursmallar här.

Intro

Detta är den inledande sidan i kursbyggaren där du kan lägga till en kursbeskrivning som syns för deltagarna.

Deltagarna kommer att se följande kursbeskrivning när de går in i kursen:

Activities

Under fliken activites har vi både aktiviteter och moduler! Skillnaden mellan en aktivitet och en modul kan ses där en aktivitet är en sida i en bok, medan en modul kan ses som ett kapitel i en bok. Efter att ha tryckt på "New activity" har vi möjlighet att välja ett namn för aktiviteten och sedan ange den specifika aktiviteten. För att lägga till en ny modul trycker du helt enkelt på knappen "New module"!

Här skapar du kursinnehållet. Du har olika alternativ som att lägga till nya aktiviteter eller moduler, inkludera olika material som videor, ljud, dokument osv. Om du vill lägga till en ny aktivitet klickar du helt enkelt på "New activity" som du hittar här:

För att lägga till innehåll i din aktivitet, som bilder, videor eller ett evenemang, trycker du på plustecknet som du hittar här:

De olika materialen som vi kan lägga till i kursbyggaren är:

• Video

• Ljud

• Dokument

• Text

• Bild

• Scorm (Vi stöder scorm-fil 1.2)

• Quiz

• Survey

• Weblink

• Automatic Event: Classroom event

• Automatic Event: Virtual event

• Automatic Event: Telefonconference

• Moderated Event: Classroom Event

• Moderated Event: Virtual event

• Moderated Event: Telefonconference

• Assignment upload

• Post on wall

De olika inställningarna som vi kan ställa in på både moduler och aktiviteter är:

• Ändra layouten för aktiviteten! För att göra detta trycker du helt enkelt på procentknappen som finns längst upp. Vad layoutknappen kommer att göra är att ändra kolumnerna för den specifika aktiviteten.

• Om vi klickar på "Settings" för en specifik aktivitet i det övre vänstra hörnet har vi en massa ytterligare inställningar som vi kan justera för aktiviteten! Layout- och “Optional-linställningarna” kan också justeras här!

• Activity Accessible When: Detta är en funktion som du kan läsa mer om i denna hjälpartikel. Den här funktionen kan användas på både aktiviteter och moduler!

• Discussion. Om du vill aktivera eller inaktivera diskussionsfunktionen för en specifik aktivitet kan detta göras här. OBS: För att använda diskussioner måste du ha sociala funktioner aktiverade. Du kan läsa mer om sociala funktioner här.

• Copy Link. Om du vill kopiera en länk för en specifik aktivitet kan detta göras med funktionen Copy Link. Vad detta kommer att göra är att kopiera aktiviteten. Hur denna funktion kan användas i praktiken är att vi till exempel kan kopiera aktiviteten och använda innehållet "Weblink", kopiera den specifika aktivitetslänken till den. På så sätt kan våra deltagare komma åt en aktivitet genom Weblinken i en annan aktivitet.

• Completion criteria är något som du kan läsa mer om här.

• Estimated time är en funktion som vi kan använda för att uppskatta hur lång tid en specifik aktivitet kommer att ta. Det kommer att se ut så här för deltagaren:

New activity / import activity

Till höger om "New activity" har vi en "nedåtpil". Här har vi tre alternativ:

• New activity är att du kan lägga till en helt ny aktivitet i ditt projekt.

• Import activity from project. Du kan lägga till en aktivitet från ett annat projekt som du redan har skapat. Så istället för att skapa en helt identisk aktivitet kan du lägga till samma aktivitet i ditt befintliga projekt.

• Import Reusable Activity from Library (Tillgängligt från Professionell prisplan). Detta är där du lägger till din återanvändbara aktivitet som du har skapat i ditt bibliotek. Du kan läsa mer om återanvändbara aktiviteter här.

New module / import module

Till höger om “New module” har vi också en nedåtpil med tre alternativ:

• New module: Du kan lägga till en helt ny modul i ditt projekt.

• Import module from project: Du kan lägga till en modul från ett annat projekt som du redan har skapat. Så istället för att skapa en helt identisk modul kan du lägga till samma modul i ditt befintliga projekt.

• Import Reusable module from Library (Tillgängligt från Professionell prisplan). Detta är där du lägger till din återanvändbara modul som du har skapat i ditt bibliotek. Du kan läsa mer om återanvändbara moduler här.

Resources

”Resources” är platsen där du kan lagra material som deltagaren kan ladda ner från kursen. Genom knappen "Add resource" kan vi lägga till material som dokument och PDF-filer som kan användas som källor för ditt projekt.

Efter att ha tryckt på knappen "Add resource" och valt ett material kommer vi till den här sidan:

Vad dessa betyder är följande:

• Resource is always visible: Detta innebär att “resourcen” alltid kommer att vara synlig genom hela kursen för deltagaren.

• Resource will be visible as a resource when the corresponding activity is complete. Detta innebär om du lägger till ett material från ditt bibliotek och har materialet från biblioteket i din kursbyggare, visas det i fliken “Resources” när det har slutförts i kursen för deltagaren.

• Resource will be visible when the corresponding material is visible in the course. Detta innebär att “resourcen” kommer att vara synlig när aktiviteten kan ses av deltagarna.

• Material will be visible as a resource when the entire course is completed. “Resourcen” kommer att vara synlig när hela kursen har slutförts av deltagaren.

• Om du vill lägga till en kategori för den specifika “resourcen” är taggar för dig! I det här fallet läggs taggarna till resursen, och taggen kommer att vara sökbar när deltagaren gör kursen. Se nästa bild på hur det ser ut för en deltagare.

Settings

Settingsvyn ser ut så här:

Härifrån kan du ställa in en kursbild som kommer att visas för deltagaren här i "Mina kurser":

Förhandsgranskningsfunktion i kursbyggaren:

I kursbyggaren kan vi förhandsgranska kursen och se den från deltagarens perspektiv. Detta kan göras genom följande knapp:

Publicera funktion i kursbyggaren:

Om du vill publicera dina ändringar så att de träder i kraft omedelbart på projektet måste du "publicera" dina ändringar. Detta kan göras genom att trycka på knappen i det övre högra hörnet.

OBS: Om du har deltagare som för närvarande tar kursen och du publicerar ändringarna du har gjort, påverkas deras framsteg, och ändringarna blir synliga för dem.