Videoredigerare - Kunskapsbas / Biblioteket - Help Desk

Videoredigerare

• David Berg

• Ester Andersson

Med vår integrerade videoredigerare kan du skapa presentationer eller liknande videos.

Var kan den hittas?

1. Library

Det är möjligt att hitta videoredigeraren genom att gå till "Library" i menyn och sedan till "Materials". Längst upp till höger hittar du en knapp "Add Materials". Klicka på knappen och välj "Editable video". Ange sedan namnet på videon. Om du klickar på "Add & Edit Video" kommer du att omdirigeras till videoredigeraren och kan börja redigera din nya video!

2. I kursbyggaren

Lägg först till en ny aktivitet. Namnge aktiviteten och välj en layout. Klicka på plustecknet och välj "Video" i menyn. Klicka på "Video" och gå till fliken "Add editable video". Klicka på "Add & Edit Video".

Hur man använder videoredigeraren

1. När du kommer in i videoredigeraren hamnar du på “Dashboard”-sidan:

1. Om du vill lägga till en video eller en bild trycker du helt enkelt på "Add"-knappen. Alla bilder och videor som läggs till sparas i "My media" för att senare användas i videon om du önskar det.

1. Från "My Media" kan du dra videoklippet du lagt till ner till sidans botten till fältet som kallas "Video 1" eller "Video 2" för att använda det i din video.

1. För att klippa en video, sväva över den med musen och dra.

2. För att dela en video, klicka på saxen i den blåa menyn.

Skärminspelning

1. Klicka på "Record" i den övre menyn.

1. Välj "Screen".

1. Välj specifik mikrofon

1. Välj om du vill dela ett fönster, en flik eller helskärm.

Ljudinspelning

1. Klicka på "Narrate" i den övre menyn.

1. Klicka på "Record".

Lägga till text i en video

1. Tryck på "Text"-knappen högst upp på sidan i videoredigeraren.

1. Välj vilken typ av text du vill lägga till från mapparna Premium, Free eller Callouts, och dra textboxen ner till fältet "Video 1" eller "Video 2". Du kan både lägga till texten direkt i videon eller infoga den före/efter videon.

Inställningar för en specifik video

1. Klicka på videon så att fyra symboler visas.

• Med pennan längst till vänster kan du ställa in inställningar på videon såsom rotation, skala och animationer.

• Den andra symbolen från vänster är en inställning som gör det möjligt att animera en video och låta den tonas in.

• Symbolen för FX ger dig möjlighet att ändra hastigheten på videon.

• Radera-knappen längst till höger gör det möjligt att ta bort hela videon.

Undertexter

1. Gå in i videoredigeraren och klicka på Text → Free → Static och dra ner en av undertextboxarna till tidslinjen.

1. För att redigera texten, sväva över undertextboxen och klicka på pennan.

1. Skriv din text och ändra dess storlek, typsnitt, färg med mera

1. Ändra längden på undertexten genom att sväva över högra kanten av rutan och dra den åt höger eller vänster för att förlänga eller förkorta den.

Thumbnail

1. Gå in i Library och klicka på "Actions" → "Change Thumbnail"

1. Välj vilken del av videon du vill använda som Thumbnail och klicka på "Set as Thumbnail"

Exportera ljud

1. Gå in i videoredigeraren

2. Klicka på "Finish"

1. Välj "Audio only" och klicka på "Export"

1. Din video bör nu ha exporterats som en ljudfil och kan laddas ner (dock, om du öppnar videoredigeraren kommer videorna fortfarande att vara där).

Olika typer av filer:

Images: JPG, GIF, PNG, PDF, TIFF, BMP, and WEBP
Video: 3GP, 3GPP, AVI, DIVX, DV, FLV, M4V, MJPEG, MKV, MOD, MOV, MP4, MPEG, MPG, M2TS, MTS, MXF, OGV, WEBM and WMV
Audio: AIF, MP3, M4A, OGG, WAV and WMA

Hjälpfulla tips:

För optimal kvalitet rekommenderar vi att bilder har en storlek på minst 1024x768 pixlar. Om du avser att exportera innehåll i 1080p eller 4K HD, rekommenderar vi följande minimistorlek:

• Bilder: minst 2 MB

• Videoklipp: minst 1280x720 pixlar vid 24FPS

Riktlinjer för videokomprimering

Det är möjligt att ladda upp videor på Learnifier upp till 5 GB.

Codec: H.264

En codec är det format som din video kommer att kodas i. Learnifier accepterar de flesta stora videocodecs, men för bästa resultat rekommenderar vi att använda H.264. Om du själv skapar videofiler, välj gärna inställningen High Profile H.264 istället för Main Profile för högsta kvalitet. Denna inställning finns inte tillgänglig i alla videoredigeringsprogram.

Avancerade H.264-inställningar: För att göra dina uppladdningar extra smidiga, välj följande avancerade inställningar när det är möjligt.

• Closed GOP

• CABAC (för att minska filstorleken)

Här är några codecs som inte fungerar på Learnifier: G2M2, G2M3 och Canopus HQ.

Bildfrekvens: 24, 25 eller 30 FPS (Konstant)

Learnifier rekommenderar uppladdning med bildfrekvenser på 24 (eller 23.976), 25 och 30 (eller 29.97). Om du vet bildfrekvensen på ditt material är det bäst att koda din slutliga video med samma bildfrekvens. Om dock ditt material överstiger 30 FPS (bilder per sekund), bör du koda din video med hälften av den bildfrekvensen. Till exempel, om du filmade med 60 FPS, bör du koda din slutliga video med 30 FPS. Om du är osäker på vilken bildfrekvens du filmade i, välj antingen "Aktuell" eller 30 FPS. Om det finns en möjlighet för nyckelbilder, välj samma värde som du använde för bildfrekvensen. Viktigt: Välj alltid "konstant" bildfrekvens istället för "variabel" bildfrekvens.

Bit rate

Bit rate (även känt som data rate) kontrollerar den visuella kvaliteten på videon och dess filstorlek. Hastigheten mäts oftast i kilobit per sekund (kbit/s). Om ditt videoredigeringsprogram ger dig möjligheten, välj en "variabel" bit rate och sätt målet till minst 2 000 kbit/s för standarddefinition (SD) video; 5 000 kbit/s för 720p HD video; eller 10 000 kbit/s för 1080p HD video.

Upplösning

Vanliga upplösningar för SD-video inkluderar 640 x 480 px (4:3 bildförhållande) och 640 x 360 px (16:9 bildförhållande). HD-video är vanligtvis formaterad i 720p (1280 x 720 px) eller 1080p (1920 x 1080 px).

Redigerbara videor stöder inte upplösningar högre än HD.

Ljud

Codec: AAC-LC (Advanced Audio Codec)

För bästa resultat rekommenderar vi att använda AAC-LC (låg komplexitet) som ljudcodec.

Data rate: 320 kbit/s

För bästa resultat, koda ditt ljud med en konstant hastighet på 320 kbit/s.

Sample rate: 48 kHz

För bästa resultat, sätt din ljudsamplingsfrekvens till 48 kHz. Om ditt arbetsläge redan är mindre än eller lika med 48 kHz, låt det vara som det är.

Quality

Bitrate (kbit/s)

SD

720p

1080p

Format

Resolution (px)

Standard Definition (SD) 4:3 aspect ratio

640 x 480

Standard Definition (SD)16:9 aspect ratio

640 x 360

720p HD Video16:9 aspect ratio

1280 x 720

1080p HD Video16:9 aspect ratio

1920 x 1080

4K UHD Video16:9 aspect ratio

3840 x 2600