Videoredigerer - Kunnskapsbase / Biblioteket - Help Desk

Videoredigerer

• David Berg

• Ester Andersson

Med vår integrerte videoredigerer kan du lage presentasjoner eller lignende videoer.

Hvor kan den finnes?

I biblioteket

Det er mulig å finne videoredigereren ved å gå til "Library" i menyen og deretter til "Materials". Øverst til høyre finner du en knapp "Add Materials". Klikk på knappen og velg "Editable video". Skriv deretter inn navnet på videoen. Hvis du klikker på "Add & Edit Video", blir du omdirigert til videoredigereren og kan begynne å redigere den nye videoen din!

I kursbyggeren

Legg først til en ny aktivitet. Gi aktiviteten et navn og velg en layout. Klikk på plusstegnet og velg "Video" i menyen. Klikk på "Video" og gå til fanen "Add editable video". Klikk på "Add & Edit Video".

Hvordan bruke videoredigereren?

1. Når du kommer inn i videoredigereren, vil du havne på "Dashboard"-siden.

1. Hvis du vil legge til en video eller et bilde, trykk bare på "Add"-knappen. Alle bilder og videoer du legger til, lagres i "My media" for senere bruk i videoen om ønskelig.

1. Fra "My media" kan du dra videoklippet du har lagt til, ned til bunnen av siden til feltet som kalles "Video 1" eller "Video 2" for å bruke det i videoen din.

1. For å klippe en video, sveip over den med musen og dra.

2. For å dele en video, klikk på saksen i den blå menyen.

Skjermopptak

1. Klikk på "Record" i den øverste menyen.

1. Velg “Screen”

1. Velg spesifikt mikrofon.

1. Velg om du vil dele et vindu, en fane eller fullskjerm.

Lydopptak

1. Klikk på "Narrate" i den øverste menyen.

1. Klikk på "Record".

Legge til tekst i en video

1. Trykk på "Text"-knappen øverst på siden i videoredigereren.

1. Velg hvilken type tekst du vil legge til fra mappene Premium, Free eller Callouts, og dra tekstboksen ned til feltet "Video 1" eller "Video 2". Du kan både legge til teksten direkte i videoen eller sette den inn før/etter videoen.

Innstillinger for en spesifikk video

1. Klikk på videoen slik at fire symboler vises.

1. Med pennen lengst til venstre kan du justere innstillingene på videoen, som rotasjon, skala og animasjoner.

2. Det andre symbolet fra venstre er en innstilling som gjør det mulig å animere en video og la den tonen inn.

3. Symbolet for FX gir deg muligheten til å endre hastigheten på videoen.

4. Slettknappen lengst til høyre lar deg fjerne hele videoen.

Undertekster

1. Gå inn i videoredigereren og klikk på Text → Free → Static og dra en av undertekstboksene ned til tidslinjen.

1. For å redigere teksten, sveip over undertekstboksen og klikk på pennen.

1. Skriv teksten din og endre størrelsen, skrifttypen, fargen osv.

1. Endre lengden på underteksten ved å sveipe over høyre kant av boksen og dra den til høyre eller venstre for å forlenge eller forkorte den.

Thumbnail

1. Gå inn i Library og klikk på "Actions" → "Change Thumbnail".

1. Velg hvilken del av videoen du vil bruke som miniatyrbilde og klikk på "Set as thumbnail".

Eksportere lyd

1. Gå inn i videoredigereren.

1. Klikk på "Finish".

2. Velg "Audio only" og klikk på "Export".

1. Videoen din bør nå være eksportert som en lydfil og kan lastes ned (men hvis du åpner videoredigereren, vil videoene fortsatt være der).

Forskjellige typer filer:

Bilder: JPG, GIF, PNG, PDF, TIFF, BMP og WEBP

Video: 3GP, 3GPP, AVI, DIVX, DV, FLV, M4V, MJPEG, MKV, MOD, MOV, MP4, MPEG, MPG, M2TS, MTS, MXF, OGV, WEBM og WMV

Lyd: AIF, MP3, M4A, OGG, WAV og WMA

Nyttige tips:

For optimal kvalitet anbefaler vi at bilder har en størrelse på minst 1024x768 piksler. Hvis du har til hensikt å eksportere innhold i 1080p eller 4K HD, anbefaler vi følgende minimumsstørrelse:

Bilder: minst 2 MB

Videoklipp: minst 1280x720 piksler med 24FPS

Retningslinjer for videokomprimering

Det er mulig å laste opp videoer på Learnifier opptil 5 GB.

Codec: H.264

En kodek er formatet videoen din vil bli kodet i. Learnifier godtar de fleste store videokodec, men for beste resultater anbefaler vi å bruke H.264. Hvis du lager videoer selv, velg gjerne innstillingen Høy Profil H.264 i stedet for Hovedprofilen for høyeste kvalitet. Denne innstillingen er ikke tilgjengelig i alle videoredigeringsprogram.

Avanserte H.264-innstillinger: For å gjøre opplastingene dine ekstra smidige, velg følgende avanserte innstillinger når det er mulig.

• Closed GOP

• CABAC (for å redusere filstørrelsen)

Her er noen koder som ikke fungerer på Learnifier: G2M2, G2M3 og Canopus HQ.

Bildefrekvens: 24, 25 eller 30 FPS (Konstant)

Learnifier anbefaler opplasting med bildefrekvenser på 24 (eller 23.976), 25 og 30 (eller 29.97). Hvis du kjenner bildefrekvensen på materialet ditt, er det best å kode den endelige videoen din med samme bildefrekvens. Hvis imidlertid materialet ditt har en bildefrekvens som er høyere enn 30 FPS (bilder per sekund), bør du kode videoen din med halvparten av denne bildefrekvensen. For eksempel, hvis du filmet med 60 FPS, bør du kode den endelige videoen din med 30 FPS. Hvis du er usikker på hvilken bildefrekvens du filmet i, velg enten "Aktuell" eller 30 FPS. Hvis det er mulighet for “keyframes”, velg samme verdi som du brukte for bildefrekvensen. Viktig: Velg alltid "konstant" bildefrekvens i stedet for "variabel" bildefrekvens.

Bit rate

Bit rate (også kjent som data rate) kontrollerer den visuelle kvaliteten på videoen og dens filstørrelse. Hastigheten måles vanligvis i kilobit per sekund (kbit/s). Hvis videoredigeringsprogrammet ditt gir deg muligheten, velg en "variabel" bit rate og sett målet til minst 2 000 kbit/s for standard definisjon (SD) video; 5 000 kbit/s for 720p HD video; eller 10 000 kbit/s for 1080p HD video.

Oppløsning

Vanlige oppløsninger for SD-video inkluderer 640 x 480 px (4:3 bildeforhold) og 640 x 360 px (16:9 bildeforhold). HD-video er vanligvis formatert i 720p (1280 x 720 px) eller 1080p (1920 x 1080 px).

Redigerbare videoer støtter ikke oppløsninger høyere enn HD.

Ljud

Codec: AAC-LC (Advanced Audio Codec)

For best resultat anbefaler vi å bruke AAC-LC (lav kompleksitet) som lydcodec.

Data rate: 320 kbit/s

For best resultat, kod lyden din med en konstant hastighet på 320 kbit/s.

Sample rate: 48 kHz

For best resultat, sett lydprøvehastigheten din til 48 kHz. Hvis arbeidsmodusen din allerede er mindre enn eller lik 48 kHz, la den være som den er.

Quality

Bitrate (kbit/s)

SD

720p

1080p

Format

Resolution (px)

Standard Definition (SD) 4:3 aspect ratio

640 x 480

Standard Definition (SD)16:9 aspect ratio

640 x 360

720p HD Video16:9 aspect ratio

1280 x 720

1080p HD Video16:9 aspect ratio

1920 x 1080

4K UHD Video16:9 aspect ratio

3840 x 2600